top grafik
logo grafik
boot grafik
top images

Om vores byggesæt

Vi har taget det besværlige ud af bådebygning. Så kan du have det sjovt med at bygge din nye båd.

Byggesæt grundpakke | Byggesæt komplet | Mast og sejl | Afhentning eller levering | CE-mærkning

Byggesæt grundpakke

Vores byggesæt består af en grundpakke hvor alle krydsfinersdelene til at bygge båden er med. Udover grundpakken skal du bruge noget glasfiber og epoxy (se vores komplet pakke længere nede på siden).

boat plans

Krydsfinersdelene er skåret ud på vores fabrik, der råder over de mest moderne CAM programmer og CNC fræsere, der fræser alle delene med hundrededele millimeters nøjagtighed.

Hver enkelt del til byggesættet er skåret ud og nummereret. Det eneste du derfor behøver at gøre når du modtager byggesættet er, at bygge din nye båd. Du behøver ikke engang pudse kanterne med sandpapir før du begynder. Det kan simpelthen ikke gøres lettere.

Til vores byggesæt anvender vi krydsfiner af træsorten Okoume. Krydsfineren er fin til fremstilling af både, der skal males, men dækfineren kan have svingende udseende, så vi kan ikke garantere, at du vil kunne anvende den til lakerede overflader. Hvis du har specielle ønsker til krydsfineren, er du velkommen til at kontakte os, da vi kan levere byggesættet i hvilken krydsfinerskvalitet du måtte ønske.

Sammen med krydsfinersdelene vil du også modtage tegninger, byggevejledning og manualer. Tegninger, byggevejledninger og manualer vil du modtage på e-mail. Det betyder at du selv skal printe dem ud, men til gengæld vil du kunne printe dem på en almindelig standard printer i A4 format. At du selv printer dem har yderligere den fordel, at du vil kunne printe flere eksemplarer hvis for eksempel tegningerne bliver smudsede eller går i stykker under arbejdet.

For at gøre arbejdet lettest muligt for dig har vi udarbejdet et sæt manualer. Disse manualer, der består af mere end 100 siders instruktion, beskriver hvorledes du lettest muligt kan bygge båden ved hjælp af 'stitch and glue' byggemetoden. Denne metode går kort fortalt ud på, at du syr krydsfinersdelene sammen med strips/kabelbindere eller ståltråd. Derefter limer du delene sammen med epoxy og glasfibertape. Metoden er utrolig anvendelig til selvbyggere og giver et stærkt og let skrog.

For god ordens skyld skal nævnes at byggevejledning og manualer er på engelsk. Hvis du oplever problemer med dette, er du selvfølgelig velkommen til at kontakte os for at få hjælp. Og lige en ting til - tegningerne, illustrationerne og billederne kan forstås på alle sprog :-)

Grundpakken består af følgende:

  • Alle krydsfinersdelene til at bygge din nye båd
  • Tegninger og samlingstegninger
  • Byggeinstruktion
  • Materialeliste
  • Byggemanualer

Byggesæt komplet

For at gøre det så let for dig som muligt har vi sammensat denne komplette pakke til dit byggesæt. Pakken indeholder udover delene fra grundpakken den nødvendige mængde glasfibertape, glasfibermåtte, epoxy og fyldstof.

Bredden af glasfibertapen afhænger af hvilket byggesæt du vælger. Pakken er sammensat med den mængde du skal bruge. Samtidig er der i pakken glasfibermåtte, som skal bruget til at samle krydsfinerstykkerne til sider og bund. Denne glasfibermåtte skal du selv klippe i størrelse så stykkerne passer til dine krydsfinersdele. Du skal også selv klippe glasfibertapen i de rette længder. Byggevejledningen og manualerne indeholder udførlig vejledning i hvorledes du skal gøre dette.

Pakken indeholder også den mængde epoxy du skal bruge til dit byggesæt. Mængden er afvejet så den passer. Der er epoxy nok til at lime pladerne sammen med, til at lime glasfibertapen og til coating af båden inden du maler den.

Epoxyen er afmålt, så den mængde der skal bruges passer. Du skal derfor være påpasselig med mængden og ikke bruge mere end nødvendigt. Vi ved at den mængde epoxy den enkelte selvbygger bruger kan variere. Vi har derfor forsøgt at ramme mængden så flest mulig vil have nok epoxy til hele projektet. Men hvis du skulle være uheldig og der ikke er nok, vil du kunne bestille ekstra efterfølgende.

I pakken er også fyldstoffer til epoxyen. Fyldstofferne bruges til at blande en epoxy masse der er tykkere og som derved kan bruges som lim eller spartelmasse. Epoxyen tilsat fyldstoffet bruges når man limer krydsfinersdelene sammen inden man lægger glasfibertape over samlingerne.

Kompletpakken består af følgende:

  • Alle dele fra grundpakken
  • Glasfibertape til at samle båden
  • Glasfibervæv til at samle de enkelte krydsfinerstykker i længden
  • Epoxy til at lime pladerne og glastapen
  • Fortykningsmiddel til at blande i epoxyen

CE-mærkning

I følge reglerne for CE-mærkning kan kanoer, kajakker og både under 2,5 meter ikke CE-mærkes. Derfor er det ikke alle vores byggesæt, der kan CE-mærkes. De byggesæt hvor det er angivet med CE kan som udgangspunkt CE-mærkes.

Reglerne for CE-mærkning af byggesæt er ikke lige simple at forstå. Vi forsøger her at give dig en kort forklaring.

Som udgangspunkt skal den båd du bygger, udfra vores byggesæt, ikke CE-mærkes, når du bygger den til dig selv, og du ikke vil sælge den indenfor 5 år efter færdiggørelse. Du kan dog vælge af forskellige grunde, at få din færdige båd CE-mærket, og vi kan så hjælpe dig i den process.

Det første det kræver er, at du bygger båden efter vores foreskrifter, og ikke foretager nogle ændringer i konstruktionen. Dernæst skal du bede os om at foretage de nødvendige tiltag for, at vi kan CE-mærke din nye båd. Det koster kr. 2.295 at få foretaget CE-mærkningen.

Som sagt er det ikke et krav, at du får din nye båd CE-mærket, når du bygger den udfra et af vores byggesæt. Det er heller ikke et krav, at du bestiller CE-mærkningen samtidig med byggesættet. Dette kan du roligt bestille senere.

Har du spørgsmål til CE-mærkningen skal du være velkommen til at kontakte os på telefon eller e-mail.

Hvor lang tid skal jeg bruge?

Antallet af timer viser den gennemsnitlige tid for at bygge skrog og struktur. Spartling, maling, udrustning og tilrigning kræver yderligere tid. Afhængig af ønsker og færdigheder vil det kræve mellem 1 og 1,5 gange mere tid i forhold til de specificerende timer.

Polyester

Vi er ofte blevet spurgt om man kan anvende polyester i stedet for epoxy til samling af byggesættene og limning med glasfiber tape. Vores svar til dette spørgsmål er, at vi normalt ikke kan anbefale det. Epoxy har en bedre vedhæftning til krydsfiner end polyester og derfor er det selvfølgelig sikrest at anvende epoxy.

Vi er dog klar over, at mange af vores byggesæt er blevet bygget med polyester og vi har ikke hørt om nogen selvbyggere, der har haft problemer med det. Men som sagt er det sikreste valg epoxy men valget er i sidste ende dit.

Mast og sejl

Til nogle af vores byggesæt kan vi levere mast og sejl. Masten og øvrige rundholter (bom/sprydstage/topstage etc.) er fremstillet af særligt udvalgte grantræer. Træerne udvælges efter stammernes rethed, smalle årringe, tynde grene og god centrering. Dette giver det absolut bedste træ til rundholter. Rundholterne leveres ubehandlet.

Storsejlet er syet i hvid TNF Dacron dug. TNF er en standard Dacron dug til tursejleren. Sejlet er monteret med sejlpinde i agterlig, ticklers ved hver sejlpind, metal øjer i forlig og underlig til bindsler, justerbar lidseline i agterlig.

Evt. fok er også syet i hvid TNF Dacron dug. Sejlet er monteret med stålwire i forlig, messing hager i forlig, ticklers ved forlig, justerbar lidseline i agterlig.

Alle sejl leveres i sejlpose.

Afhentning eller levering

Du kan som udgangspunkt selv afhente byggesættet når det er færdigt på vores værksted i Fårevejle (postnummer 4540). Du kan se herunder hvor vores værksted ligger.


Vi kan også sende byggesættet til din ønskede leveringsadresse. Vi sender ufranko hvilket betyder, at du selv betaler for fragten når vognmanden kommer med byggesættet. Typisk er fragtbeløbet mellem 300 og 500 kr. afhængig af hvor i landet du bor.

Teknisk support

Når du køber et byggesæt fra os, bliver du ikke bare overladt til dig selv. Vi yder selvfølgelig teknisk support på alle vores byggesæt, hvilket betyder at du altid vil kunne få hjælp, hvis du mod forventning støder ind i et problem. Har du et teknisk problem kan du skrive på vores e-mail eller ringe.

top grafik

© 2024 · Boatkits.dk · Morten Olesen · Hyldvej 1A · 4540 Fårevejle · Danmark · Tlf. +45 3095 7222 · Email [email protected]